Korets første dirigent
Erik Lindboe
Spelkorlagets første dirigent
Spelkorlagets musikalske leder fra 8. mars 1984 til 1. august 2014 - Erik Lindboe - startet sin musikalske karriere som musikant i Nylund skolekorps i Stavanger. 17 år gammel - i 1964 - ble han engasjert som hjelpedirigent i St. Svithun Gymnas Korps i Stavanger, og året etterpå (1965) overtok han taktstokken for alvor, etter heftige diskusjoner i Stavanger Skolestyre og hvorvidt de kunne la en 18-åring overta ledelsen av et gymnaskorps som hadde holdt det gående siden 1926. Det endte med enighet i skolestyret. Erik ble derved en av landets yngste dirigenter, og han dirigerte St. Svithun fram til sommeren 1972.
I årenes løp (fra 1971 - 1980) dirigerte han Madlamark skolekorps (der han forøvrig hjalp fram klarinettisten Erik Torstvedt til en fotballkarriere i Tottenham), før han overtok Jåtten skolekorps i august 1980. Erik Lindboes pedagogiske utdanning kombinert med musikalsk teft og ferdigheter har bidratt til de markante musikalske fotsporene som har fulgt i kjølvannet av virket hans.
Han startet også ungdomskorpset Hinna Brass på 80-tallet, før han ble a kind of headhunted til et av EU-regionens mest spesielle kor: Song og Spelkorlaget av 8. mars & Søn. Erik var med helt fra starten og planleggingen av koret høsten 1983, og 8. mars 1984 var første øvelse i denne humørfylte guttegjengen. Dette arbeidet tok såpass mye tid at han kuttet ut korps til fordel for kor.
Det er ingen tvil om at Song og Spelkorlaget av 8. Mars & Søn ikke ville ha eksistert i dag hvis det ikke hadde vært for vår eminente musikalske leder, Erik Lindboe. Koret ble i sin tid startet som en sosial "happening" hvor sangen kanskje ikke var den viktigste grunnen til at man stilte på øvelsene. Men det ble fort klart at Eriks sanglige ambisjoner begynte å skyve koret i riktig retning, riktignok de første årene kun med ganske små skritt ad gangen. Med en engels tålmodighet klarte han å lirke denne gjengen av individualister sammen til å prestere mye mer enn opprinnelig tenkt. Selv om galgenhumor og sprø kommentarer er grunnelementer i korets omgangsform, ble det mer og mer klart for medlemmene at det var kjekkere å synge sammen når kvaliteten på sangen økte.
På slutten av åtti-tallet begynte koret sine små kvantesprang mot dagens nivå. Syng med oss ble arrangert i Stavanger Konserthus for første gang i januar 1989, og Syng med oss skulle etter hvert bli Spelkorlagets viktigste utstillingsvindu - i tillegg til en lang rekke konserter for næringslivet og offentlige virksomheter. Underveis innledet koret samarbeid med profesjonelle artister, og i flere år var Spelkorlaget fast ingrediens på Hanne Kroghs julekonserter i St. Petri kirke. Hanne var også med på Spelkorlagets første CD, med sangen 'As usual'.
I 2013 ble samarbeidet gjenopptatt, først i januar da Hanne Krogh deltok under Syng med oss. Senere koret vi i konserthuset på Hanne Kroghs forestilling 'Ta meg til havet' og på Hanne og Tre tenorers julekonsert i St. Petri.
I 2013 var også Spelkorlaget vært med på 7 konserter sammen med Morten Abel: 4 konserter i Stavanger Konserthus, 2 i Operaen i Oslo og 1 i Kilden, Kristiansand.
NB! Det var Morten Abel som ringte til Erik og spurte om Spelkorlaget ville bli med ham på en konsertserie!
Ikke verst til å være et amatørkor bestående av en stor gjeng med resirkulerte ungdommer. Takk til Spelkorlagets store inspirator, dirigent, arrangør og konferansier Erik Lindboe!
Hvordan går det så an å holde ut som musikalsk leder i 30 år?
"Jeg har noen ganger sagt at denne posisjonen i Song og Spelkorlaget er et kall! Jo, noen ganger kan det nok føles slik. Bortsett fra det, så dreier dette seg om å være med på å skape noe verdifullt, delta i en prosess for å bygge opp et musikalsk og sosialt miljø sammen med mange gode venner og ivrige bidragsytere, og like viktig: Å få formidlet musikken, gleden og humoren ut til publikum, det være seg Kongehuset eller vanlige folk.
Går det an å oppleve noe større enn dette?"
- Erik Lindboe